Hoe voorkom je brand bij zonnepanelen?

Casper Doorn
Casper Doorn
27 juni 2023

Zonnepanelen zijn misschien wel de beste en makkelijkste manier om groene stroom op te wekken. De afgelopen jaren zijn ze ontzettend gegroeid in populariteit en toegankelijk geworden voor bijna iedereen. Een belangrijk onderdeel om rekening mee te houden is brandgevaar. Om ervoor te zorgen dat zonnepanelen niet in brand vliegen, is het belangrijk om enkele veiligheidsmaatregelen te nemen. We hebben enkele tips voor je op een rijtje gezet.

Laat de installatie doen door een professional

Laat zonnepanelen altijd installeren door een professioneel en gecertificeerd installatiebedrijf. Zij hebben de juiste kennis en ervaring om de panelen veilig te installeren volgens de geldende normen en voorschriften. Lees je goed in, bekijk en vergelijk leveranciers en kijk welke voorwaarden worden gesteld.  Let ook goed op met welke materialen de beste leverancier werkt. Zorg ervoor dat je hoogwaardige en gecertificeerde zonnepanelen en bijbehorende apparatuur gebruikt. Goedkope en inferieure materialen kunnen de kans op brand vergroten en hebben doorgaans een kortere levensduur. Let er ook op dat de dakconstructie waarop de zonnepanelen worden geïnstalleerd brandveilig is. Brandbaar materiaal zoals droog gras, hout of brandbare isolatiematerialen in de buurt van de panelen kunnen het risico op brand vergroten.

Hoe ziet een veilige installatie eruit?

Er zijn verschillende componenten die bepalen of je installatie brandveilig is. Is het zonnepanelensysteem niet goed geïnstalleerd, dan neemt het risico op brand enorm toe. Zorg ervoor dat de elektrische bekabeling van de zonnepanelen correct en veilig is geïnstalleerd, vermijd het gebruik van losse kabels en zorg voor een goede bescherming tegen weersinvloeden en knaagdieren. Daarnaast is het ook belangrijk dat het systeem niet wordt overbelast. Laat een overspanningsbeveiliging installeren om te voorkomen dat piekspanningen het zonnestroomsysteem beschadigen. Dit kan worden gedaan met behulp van overspanningsbeveiliging (SPD's) die de apparatuur beschermen tegen bliksemontladingen en spanningspieken. Overweeg het gebruik van een monitoring- en detectiesysteem om eventuele problemen snel te detecteren. Dit kan bestaan uit temperatuur- en rookdetectoren die verbonden zijn met een alarmsysteem, zodat je tijdig kunt ingrijpen in geval van een mogelijke brand.

Verzekering

Zorg ervoor dat je een goede verzekering hebt die eventuele schade door brand aan de zonnepanelen dekt. Neem contact op met jouw verzekeringsmaatschappij om ervoor te zorgen dat jouw zonnestroomsysteem voldoende gedekt is. Regelmatig onderhoud: Voer regelmatig onderhoud uit aan de zonnepanelen. Controleer op eventuele beschadigingen, loszittende bekabeling of overmatige ophoping van stof en vuil. Zorg ervoor dat de panelen schoon en vrij zijn.

Lees ook:  Hoe vul je je aansteker?

Meer nieuws