Alles over aanstekers

Casper Doorn
Casper Doorn
15 juni 2023

Het gebruik van aanstekers is al lange tijd een populaire manier om kaarsen, sigaretten, waterpijpen en andere voorwerpen aan te steken. Er zijn echter verschillende soorten aanstekers beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. In dit artikel zullen we vier veelvoorkomende soorten aanstekers bespreken: wegwerpaanstekers, fakkel aanstekers, plasma aanstekers en hemp wick. We zullen ook uitleggen hoe je een aansteker kunt bijvullen en hoe je een waterpijp correct kunt aansteken. Lees verder om meer te weten te komen over deze fascinerende wereld van aanstekers.

Verschillende soorten aanstekers

Wegwerpaanstekers

Het meest gebruikelijke type aansteker is de wegwerpaansteker. Deze goedkope, plastic aanstekers kunnen niet worden bijgevuld. Een bekend merk is de Clipper aansteker. Wegwerpaanstekers zijn gevuld met butaangas dat brandt wanneer het vrijkomt en wordt aangestoken door een vonk. Ze zijn gemakkelijk verkrijgbaar en handig voor incidenteel gebruik.

Fakkel aanstekers

Fakkel aanstekers zijn zeer geschikt voor gebruik in extreme weersomstandigheden. Ze produceren een kleine, maar krachtige vlam die bestand is tegen wind en hoger reikt dan een wegwerpaansteker. De vlam van een fakkel aansteker is meestal blauw of groen van kleur. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, produceren deze aanstekers een sterke vlam waarbij lucht en butaan vrijkomen, waardoor een kleinere, maar krachtigere vlam ontstaat. Het grote voordeel van fakkel aanstekers is dat ze hervulbaar zijn, wat zorgt voor een langere levensduur.

Plasma aanstekers

Met de voortschrijdende technologie zijn er plasma aanstekers op de markt gekomen. Deze aanstekers bevatten geen ontvlambare substantie en werken op elektriciteit. Ze hebben een vergelijkbaar uiterlijk als een Zippo aansteker, maar in plaats van een vlam gebruiken ze een elektrische boog om voorwerpen aan te steken. Deze boog wordt gegenereerd tussen twee elektroden wanneer de aansteker wordt geactiveerd. Plasma aanstekers zijn windbestendig en kunnen gemakkelijk kaarsen, sigaretten en andere materialen aansteken. Ze zijn ook herbruikbaar en kunnen worden opgeladen via USB.

Hemp wick

Hemp wick is een natuurlijke en duurzame manier om voorwerpen aan te steken. Het bestaat uit een bundel hennepvezels, bedekt met bijenwas. Om een hemp wick aan te steken, steek je eenvoudigweg het ene uiteinde aan met behulp van een aansteker of lucifer. Vervolgens kun je de vlam van de hemp wick gebruiken om kaarsen, sigaretten of andere materialen aan te steken. Hemp wick is populair onder cannabisliefhebbers, omdat het een schonere smaak geeft dan het aansteken met een butaangasaansteker. Bovendien brandt hemp wick langzamer en gelijkmatiger, wat handig kan zijn bij het aansteken van een waterpijp.

Hoe vul je een aansteker bij?

Als je een herbruikbare aansteker hebt, zoals een fakkel aansteker of een plasma aansteker, is het belangrijk om te weten hoe je deze kunt bijvullen. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

  • Stap 1: de aansteker voorbereiden. Zorg ervoor dat de aansteker volledig is afgekoeld voordat je begint met bijvullen. Zo voorkom je mogelijke brandwonden of andere ongelukken.
  • Stap 2: het gas bijvullen. Zoek het vulventiel aan de onderkant of aan de zijkant van de aansteker. Gebruik een geschikte gasvulling die geschikt is voor het type aansteker dat je hebt. Plaats het vulmondstuk van de gasvulling op het vulventiel van de aansteker en druk stevig naar beneden. Zorg ervoor dat je het gas langzaam en gelijkmatig in de aansteker laat stromen. Stop met vullen zodra de aansteker vol is.
  • Stap 3: de volle aansteker testen. Na het bijvullen is het belangrijk om te controleren of de aansteker goed werkt. Probeer de vlam te ontsteken en kijk of deze consistent en krachtig is. Als de vlam zwak of onregelmatig is, moet je mogelijk nog wat meer gas bijvullen of de aansteker controleren op mogelijke verstoppingen.
Lees ook:  Hoe voorkom je brand bij zonnepanelen?

Zo steek je een waterpijp aan

Het wordt aangeraden om een kwalitatieve waterpijp te kopen om je rookervaring zo prettig en veilig mogelijk te laten verlopen. Een hoog aangeraden merk is ‘amy deluxe’. Amy deluxe produceert al ruim 15 jaar een van de beste waterpijpen op de markt. Daarnaast gaan de waterpijpen van amy deluxe jaren mee in tegenstelling tot andere goedkope waterpijpen die vaak al na enkele keren gebruiken kapot gaat.    

  • Stap 1: Vul de vaas met water en plaats de stang. De eerste stap bij het klaarmaken van een waterpijp is het vullen van de vaas met water. Plaats de stang in de vaas en zorg ervoor dat deze ongeveer twee centimeter onder water staat. We raden aan om een markering op de vaas aan te brengen op de hoogte van het water. Op die manier kun je bij volgende rooksessies snel het juiste niveau vinden. Zorg ervoor dat de stang is voorzien van een afsluitrubber en luchtdicht is verbonden met de vaas. Als er onvoldoende luchtdichtheid is, zal dit leiden tot dunnere rook. Plaats vervolgens het kolenschaaltje over de bovenkant van de waterpijp.
  • Stap 2: Bevestig de slang en controleer de luchtdichtheid. Bevestig de slang aan de waterpijp met behulp van een rubberen afsluitring. Om te controleren of de waterpijp goed luchtdicht is, kun je een eenvoudige test doen. Plaats je vinger op het uiteinde van de stang en zuig hard door de slang. Als er geen bubbels ontstaan in het water en je een trekkende kracht voelt aan je vinger, dan heb je alles goed aangesloten.
  • Stap 3: Bereid de tabakskop voor. Nu is het tijd om de tabakskop voor te bereiden. Plaats je favoriete smaak tabak losjes in de tabakskop en verdeel het gelijkmatig. Als je Shiazo-steentjes gebruikt, raden we aan om een Vortex-tabakskop te gebruiken. Sluit de kop strak en luchtdicht af met een dubbele laag aluminiumfolie. Gebruik een tandenstoker of satéprikker om gaatjes over het gehele oppervlak van de tabakskop te prikken. Zorg ervoor dat de gaatjes niet te groot zijn en gelijkmatig verdeeld zijn. De meeste waterpijp rokers prikken drie rondjes van buiten naar binnen. Plaats het rubbertje voor de tabakskop op de bovenkant van de waterpijp en schuif de tabakskop erop. Zorg ervoor dat deze recht staat en goed luchtdicht is aangesloten.
  • Stap 4: Aansteken van de waterpijp. Er zijn verschillende manieren om een waterpijp aan te steken, afhankelijk van het type kool dat je gebruikt. Voor quick light kooltjes houd je het kooltje boven een vlam of elektrische kookplaat totdat het begint te knetteren. Laat het kooltje daarna enkele minuten liggen totdat het een asgrijze kleur heeft gekregen. Wacht tot het kooltje roodgloeiend is en leg het dan op het folie dat je op de tabakskop hebt aangebracht.

Lees in deze blog meer over hoe je een BBQ aansteekt.

Meer nieuws